OPERA2DAY

2009 - heden, Den Haag

OPERA2DAY

2009 - heden, Den Haag
bezoek de website

OPERA2DAY

Opera2Day is een podiumkunstgezelschap dat zich richt op de productie van opera en muziektheater vanuit Den Haag. Daarbij verbindt zij haar enthousiasme voor de traditie van opera aan een inbedding ervan in de huidige omgeving en tijd (‘2day’). Hiermee wil zij de harten van een breed publiek winnen voor het genre en de ontwikkeling van het operaleven in Den Haag en de metropoolregio bevorderen.

B&D Funding verzorgt sinds 2009 de fondsenwerving voor Opera2Day.  In het verleden voor onder andere de opera’s Agrippina, La Giuditta, Dolhuys Kermis, Médée, Mariken in de tuin der lusten, Dr. Miracle’s last illusion en Hamlet; allen oude verhalen, in een nieuw en eigentijds jasje.

Hamlet      (2018)

OPERA2DAY en het New European Ensemble presenteren Hamlet, een ‘grand opéra’ van Ambroise Thomas en een psychologische thriller zonder weerga. De Franse componist baseerde zijn meesterwerk op Shakespeare’s beroemde toneelstuk en schreef met Hamlet een van de geliefdste opera’s van zijn tijd. In een nieuwe, compacte versie laten we opera en film samensmelten, om diep te kunnen doordringen in de gedachtewereld van de hoofdpersoon.

Hamlet heeft alles wat je van een operaversie van Shakespeare’s toneelstuk mag verwachten. Het hof van koning Claudius verschijnt in al zijn decadentie op het toneel. We kunnen meeleven met de innerlijke strijd van de titelheld en huiveren bij de geestverschijning van zijn vermoorde vader. Bij de waanzinsscènes met Ophélie klinkt zeldzaam ontroerende muziek. Hamlet is voor zowel iedere opera- als Shakespeareliefhebber een ware ontdekking.

***** Theaterkrant
**** NRC Handelsblad
**** TROUW
*** De Volkskrant: […] een briljant uitgesponnen waanzinscène die je knock-out slaat. Sopraan Lucie Chartin veegt de vloer aan met vooroordelen over 19de-eeuws belcanto.[…]

 

Dr. Miracle’s last illusion      (2017)

Dr. Miracle’s last illusion’ is zowel een flamboyante als een melancholische voorstelling vol suspense, waarin humor en horror niet ontbreken. Het verhaal komt tot leven met betoverende scènes uit opera’s en balletten van Bellini, Offenbach, Verdi, Wagner en Stravinsky.

We volgen de ongrijpbare illusionist Dr. Miracle. Hij betovert in zijn rondreizend theater het publiek met ogenschijnlijk luchtig variété. Hij stelt de zwaartekracht en andere natuurwetten op de proef. Tijdens een van zijn voorstellingen laat zijn assistente het leven door een tragisch ongeluk. Dr. Miracle raakt volledig bedwelmd door de schoonheid van haar overgang naar het eeuwige licht. Hij wordt overvallen door een overweldigend verlangen om deze ervaring opnieuw te ondergaan. In zijn zoektocht neemt hij steeds nieuwe gedaanten aan, en raakt hij verzeild in een mysterieuze wereld vol slaapwandelaars, waanzinnigen en dolende zielen. Kijken we naar lichtvoetige illusies? Of zien we een gedetailleerd verslag van een reeks gruwelijke moorden?

**** Theaterkrant
***** De Volkskrant
*** NRC Handelsblad